VERWEIJ HOEBEE GROEP
experts & taxateurs :: marine surveys & consulting engineers

- Historie -

verweij hoebee amsterdam

 

In 1913 vestigde Verweij Jzn., afkomstig uit een familie die verweven was met de scheepsbouw en scheepvaart, zich in Amsterdam als scheeps- en werktuigkundig expert. Het bedrijf ontwikkelde zich na een wat aarzelende start en de wat lastige (economische) omstandigheden – de Eerste Wereldoorlog met alle bijkomende onzekerheden van dien – relatief gezien positief. ‘Verweij’ was al een bekende en gerenommeerde naam in de scheepsbouwwereld en door zijn kennis van zaken en sterke communicatieve vaardigheden maakte hij ook snel naam in kringen van makelaars en verzekeraars. De opdrachtenportefeuille vertoonde dan ook een gestaag groeiende lijn.

 

In januari 1942 werd een samenwerking aangegaan met Piet Hoebee van Expertise- en Taxatiebureau P. Hoebee in Amsterdam en ging het bedrijf verder onder de naam
Expertise- en Taxatiebureau Verweij en Hoebee. Deze hechte samenwerking resulteerde in een partnership van vele tientallen jaren, waarbij nieuwe generaties Verweij en Hoebee hun intrede zouden doen. In 1953 trad Dick Hoebee, de neef van Piet Hoebee, toe tot de firma als partner. Vanwege gebrek aan opvolging verdween de Hoebee-tak in 1986 uit het bedrijf, de naam Hoebee bleef echter in de bedrijfsnaam behouden.
De zoon van Jacob Verweij, Jaap Verweij,  was ook besmet met het maritieme virus. Zo heeft hij jarenlang gevaren en was hij onder meer enkele jaren kapitein op de zogeheten Oleander-lijn, een lijndienst tussen Hamilton-Bermuda en New York op Boston. In 1958 kwam hij terug ‘aan de wal’ om zijn carrière voort te zetten in het bedrijf van zijn vader. Onder leiding van zijn vader, die tot 1968 in het familiebedrijf werkzaam zou zijn, leerde Jaap Verweij de kneepjes van het expertisevak. Samen met Dick Hoebee zette hij heel voorzichtig  de eerste stappen op weg naar een verdere uitbreiding van het bedrijf.

verweij hoebee rotterdam

 

Bruce Verweij vormt de derde generatie Verweij binnen het familiebedrijf. Hij kwam in 1984 als junior-expert in dienst en is dus inmiddels bijna 30 jaar aan het bedrijf verbonden. Aanvankelijk werkte hij onder de hoede van zijn vader, die tot 1999 actief zou blijven in het bureau, later zelfstandig. Onder zijn leiding is de weg naar verdere expansie ingezet, mede als gevolg van de verbreding van dienstverlening. In 1997 werd het in Barendrecht gevestigde expertise bureau D. Hoebee b.v. overgenomen.

 

Anno 2013 omvat de Verweij Hoebee Groep twee bedrijven: Verweij & Hoebee Expertise- en Taxatiebureau in Amsterdam en D. Hoebee B.V. Expertise- en Taxatiebureau in Barendrecht, nabij  Rotterdam. Beide bedrijven zijn gespecialiseerd in het verrichten van expertises, taxaties, inspecties en riskconsultancy op het gebied van Hull & Machinery (casco- en technische schades) ten behoeve van zee-, binnenvaart- en visserijschepen en aanverwant materieel.  Deze expertise-, taxatie- en inspectiewerkzaamheden, die zich niet alleen tot Nederland beperken maar over de gehele wereld plaatsvinden,  vormen de hoofdmoot.

 

In de loop der jaren is het dienstenpalet van het bureau verbreed met keuringen – onder meer van binnenvaartschepen (NBKB)  – en vooral de afgelopen jaren met advieswerkzaamheden op het gebied van preventie en riskmanagement.

 

In 2013 werden de aandelen van Verweij & Hoebee en D. Hoebee B.V. overgedragen aan de BMT Group in Londen waarmee de continuïteit van het bedrijf gewaarborgd werd.